Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
AKNE NA LEĐIMA:  8 činjenica o njihovom nastajanju i kako ih se možete rešiti!
K-beauty
05.04.2022.

AKNE NA LEĐIMA: 8 činjenica o njihovom nastajanju i kako ih se možete rešiti!

Suočavanje sa aknama na licu može biti dovoljno frustrirajuće, ali šta da radite kada i vaša leđa i ramena izbiju u nesnosne kvržice? Iako šminka može prikriti mrlje na licu, na ostalim delovima tela je manja verovatnoća da se to isto može uraditi. Ovo stanje može uticati na vaše samopouzdanje i pretvoriti nošenje haljina i majica bez rukava u pravu borbu.

Ne brinite niste jedini, mnogi se suočavaju sa tim problemom. Zato želimo da se posvetimo ovoj temi i da zajedno prođemo kroz činjenice koje zasigurno mogu uticati na pojavu i  iritaciju akni.

Činjenica 1: Koža na leđima je posebno sklona aknama.

Postoje tri glavna faktora koji doprinose nastanku akni. Preterano aktivne lojne žlezde, višak mrtvih ćelija kože i prekomerni rast bakterija koje izazivaju akne. Njihova kombinacija doprinose izbijanju akni bilo gde na vašem telu. Nažalost, koža na našim leđima je posebno sklona kožnim problemima. To je definitivno činjenica koju morate prihvatiti na način da posebnu pažnju povetitie nezi ovog kritičnog područja.

Sudeći po tvrdnjama mnogih dermatologa, koža na našim leđima je izuzetno debela, tako da je potencijal za začepljene pore veoma visok.

Činjenica 2: Proizvodi koje koristite na svojoj kosi mogu uzrokovati izbijanje akni na leđima.

Baš kao što lučenje sebuma na telu može blokirati pore i dovesti do bubuljica, supstance u proizvodima za kosu i telo takođe mogu izazvati problem.

Dopuštanje regeneratoru za kosu da teče niz leđa pod tušem takođe može da nanese veliku dozu supstanci koje začepljuju pore. Obavezno dobro isperite kosu i telo ili koristite proizvode čiji sastav neće začepiti pore, bez ulja, nekomedogeni.

Nakon tuširanja možete koristi preparate koji će pružiti negu i umiriti kožu. Znamo da nega leđa ume da bude komplikovana i teško dostupna, zato nam iz Koreje stiže jedinstveni preprat koji se prvenstveno zbog svoje praktičnosti i efikasnosti našao u rutini nege kože tela nakon tuširanja.

U pitanju je Frudia Whats Wrong body mist, preparat u spreju koji se lako nanosi i koji dokazano reguliše odnos sebuma i hidratacije za samo 4 nedelje korišćenja.

 Šta ga čini tako efikasnim:

Ulje Kalofillum Inophyllum semena (Tamanu) - tradicionalno se koristi za hiljadama godina u Centarlnoj Aziji i Africi naročito za problematičnu, oštećenu kožu. Njegovo lekovito dejstvo dermatološki je testirano i dokazano, zbog čega je opravdano glavni sastojak u borbi protiv navedenih problema kože.

Salicilinska kiselina- otpušava pore, rešava i sprečava nastanaka ožiljaka

Bergamot ulje: sa svojim antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima dokazano je efikasno za lečenje akni i problematične kože.

Činjenica 3: Ako se ne istuširate odmah nakon znojne sesije u teretani, može doći do bubuljica na leđima.

Može biti primamljivo da preskočite prljave tuševe u teretani i da se umesto toga uputite kući na umirujuću kupku u kadi. Međutim, predugo čekanje da se znoj i prljavštine isperu nakon vežbanja može zapravo dovesti do akni na leđima.

Nemojte odlagati tuširanje nakon bilo koje situacije zbog koje ste vrući i znojavu, uključujući sparan dan na plaži ili trčanje po komšiluku.

 

Činjenica 4: Obavezno operite opremu za trening nakon svakog vežbanja

Ako ste strastveni vežbač, može biti prava muka nakon svakog treninga oprati predmete poput sportskih grudnjaka i šortsova za teretanu. Ali, samo zato što ta majica još uvek miriše sveže ne znači da ne doprinosi aknama na telu.

Pranje  odeće za vežbanje posle svake runde vežbanja je zapravo dobar način da sprečite bakterije i prljavštinu koje izazivaju akne iz vaših pora. Ne dozvolite da ostanete aktivni između vas i čiste kože.

 

Činjenica 5: Uska odeća ili težak ranac takođe mogu biti krivac.

Predmeti kao što su rančevi, sportska oprema ili kaiševi za torbicu mogu pogoršati akne na leđima. Uska odeća pomešana sa trenjem i viškom vlage, kao što je znoj, može dovesti do razvoja akni. Kombinacija trenja, toplote i prekrivene kože može dovesti do razvoja oblika akni koji se zove acne mechanica. Trenje može da iritira kožu i poremeti površinu, što može začepiti pore mrtvim ćelijama kože i dovesti do upale

Da biste sprečili pojavu akni na leđima, uverite se da vam odeća i donje rublje nisu previše tesni i pokušajte da ne nosite teške terete u rančevima ili torbicama tokom dužeg vremenskog perioda. Nošenje čiste pamučne majice ispod obične odeće ili sportske uniforme takođe može pomoći da vaša koža bude zaštićena.

 

Činjenica 6:  Nanošenje kreme za sunčanje je uvek dobra ideja, ali svakako izaberite pravu.

Definitivno je važno zaštititi svoju kožu od štetnih UVA i UVB zraka kada sunce sija. To uključuje svakodnevnu upotrebu kreme za sunčanje na bilo kom delu kože koji je izložen suncu, uključujući leđa.

Međutim, ako uradite pravu stvar za dugoročno zdravlje vaše kože, možda ćete imati bubuljice na leđima ako ne koristite kremu za sunčanje  laganije formulacije koja neće zapušiti pore i izazvati probleme. Na tržištu ih sada ima mnogo, a mi vam predstavljamo dve koje su preporuka mnogih: Mediheal soothing moist sun essence i Frudia ultra UV kreme sa zaštitnim faktorom 50, lagane formulacije, koje ne izazivaju začepljenje pora.

Činjenica 7: Ako je vaša ishrana puna ugljenih hidrata i mlečnih proizvoda, vaša koža možda plaća cenu.

Stara izreka „ti si ono što jedeš“ svakako važi kada je u pitanju održavanje zdrave kože blistavog izgleda. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, sve je više dokaza da ishrana utiče na akne.

Hrana bogata ugljenim hidratima sa visokim glikemijskim indeksom može biti posebno problematična za one koji pate od akni, jer su studije pokazale da brzo podizanje nivoa šećera u krvi može dovesti do izbijanja akni. Hrana sa visokim IG uključuje beli hleb, čips, beli krompir... Namirnice sa niskim GI uključuju kikiriki, povrće, pasulj...

Mlečni proizvodi takođe mogu igrati ulogu u pogoršanju akni na leđima. Neke studije sugerišu da je konzumacija mleka – a posebno obranog mleka – povezana sa ozbiljnijim aknama. Međutim, potrebno je više kliničkih istraživanja kako bi se dokazala definitivna veza između mlečnih proizvoda i akni.

Činjenica 8: Hormoni ili stres takođe mogu biti u korenu vaših problema sa aknama na leđima.

Kada se čini da lokalna rešenja ne deluju, možda je vreme da pogledate dublje u osnovni uzrok akni na leđima.

Istraživanja su pokazala vezu između stresa i pojave akni. Jedna studija je pokazala da je veća verovatnoća da će studenti doživeti izbijanje oko ispita, a Američka akademija za dermatologiju je preporučila da pokušaj smanjenja stresa može biti koristan deo lečenja akni.

Vaši hormoni takođe mogu biti krivi za teške napade akni na leđima. Visok nivo testosterona može doprineti aknama povećanjem proizvodnje sebuma, što onda može dovesti do začepljenih pora. Pad nivoa estrogena u vezi sa menstrualnim ciklusom takođe može izazvati izbijanje.

Ako verujete da stres ili hormoni izazivaju izbijanje leđa, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o mogućim tretmanima ili promenama u načinu života.

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara