Pretraži sajt
%
×
Extra POPUST
KAKO LEČITI AKNE NA TELU
K-beauty
06.04.2021.

KAKO LEČITI AKNE NA TELU

Akne na licu nikada nisu zabavne, kao ni one na telu. Uglavnom činimo sve da sprečimo i uklonimo nedostatke na licu, ali šta se dešava sa telom? Kako počinje proleće i sve je manje odeće koja ih prekriva, ove akne postaju vidljivije i nepodnošljivije.

 

Šta izaziva akne na telu?

Akne na telu su izazvane kombinacijom prekomernog sebuma, zapušenih pora i većom pojavom propionobacterium acnes bacteria koje izazivaju zapaljenske procese. S obzirom da isti faktori izazivaju akne na licu, pacijenti često imaju lezije na grudima, ramenima i leđima, kao znak hormonalnih akni.

Ovi delovi su podložniji stvaranju akni pošto gornji deo tela ima više žlezdi po kvadratnom metru od ostalih delova tela. Lojne žlezde na telu, baš kao i one na licu, mogu da zapuše pore i tako izazovu akne. To može dovesti do pojave mitisera, bubuljica i tipičnih akni koje se pojavljuju na inficiranim delovima.

Ima još nekoliko uzroka koji izazivaju akne na telu posebno u letnjim mesecima. Vrelina, trenje (od nošenja ranca, uske odeće ili atletskog veša) i pojačano znojenje zajedno doprinose ovoj pojavi. U njihovoj kombinaciji dolazi do zapaljenja i iritacije folikula, što rezultira upaljenim izbočinama koje se zatim pretvaraju u klasične bubuljice. One se uobičajeno nazivaju akne mehanika. Nažalost, korišćenje proizvoda koji imaju zaštitini faktor mogu još više da zapuše pore, što još jednom ide u prilog tvrdnji  da je leto pravo vreme za stvaranje akni.

Kako da znam koje akne imam?

Vizuelno, bilo bi prilično teško pojasniti razliku između regularnih i mehanika akni. O kojoj vrsti se zapravo radi se najlakše može utvrditi ako analiziramo način života koji vodimo i navike koje praktikujemo. Da li vam se akne pojavljuju tamo gde obično nosite ranac? Da li ih ima na mestima gde inače nosite sportsku opremu? Ili se situacija sa aknama pogoršava ako se prekomerno znojite? Ako su ovo razlozi, onda se verovatno radi o akni mehanika. S druge strane, ako akne ne izlaze u letnjem periodu, onda su verovatno u pitanju regularne bubuljice. A ako vam lice reaguje različito od tela i nailazite na izbočine koje vas svrbe, onda se definitivno radi o gljivičnim aknama. Posebno ako se ovaj problem javlja samo leti, još je verovatnije da su u pitanju gljivične akne, jer toplije vreme sa preteranim znojenjem pogoduje njihovom razvoju.

 

 

Kako da lečimo akne?

Dobra vest je da bez obzira na to koju vrstu akni imate, uglavnom se leče na isti način, mada tretman svakako treba prilagoditi pojedinačnim slučajevima.

Ako verujete da patite od akni mehanika, prvi korak je što češće tuširanje. Nakon svakog odlaska u teretanu, treninga ili jednostavno napornije šetnje, preporučuje se da odmah zatim uskočite u kadu, umirite svoje folikule i sprečite njihovo dalje zapušavanje.

Za blage do umerene akne, postoji mnoštvo načina koji mogu pomoći u čišćenju vaše kože. Upotrebom određenih gelova za tuširanje ili čistača koji u sebi sadrže AHA ili BHA, vršiće se lagani piling kože, ukloniti mrtve ćelije sa nje i smanjiti mogućnost zapušenja pora. Neki od popularnijih sastojaka za to su salicilna i glikolna kiselina, ili benzoil peroksid.

Neki proizvodi su prilično jaki, pa koža može postati osetljiva. Odličan, izuzetno blagi proizvod koji možete koristiti protiv bodi akni je Baroness soothing gel Aloe 300ml.

Prirodni ekstrakt Aloe Barbadensis blagotvorno deluje, i obezbeđuje osetljivoj i isušenoj koži potpunu hidrataciju i vlažnost uz efekat hlađenja. Koži sklonoj aknama i crvenilu daje umirujući i blagi efekat.

Regeneriše i obnavlja površinski sloj epiderma kože, čineći je zdravom i svežom, istovremeno održavajući njenu prirodnu vlažnost i tonus.

Pored ovog u ponudi je i manje, tzv. putno pakovanje od 100ml – Baroness soothing gel Aloe Spout Type 100ml.

U ponudi Online kozmetike možete pronaći i negujuće soothing gelove Baroness soothing gel Snail 300ml, kao i Baroness soothing gel Tomato 300ml uz koji dobijate Baroness Tomato sheet masku za negu lica.

Ostavi ocenu

Trenutno nema komentara